Dobra priprema za vrhunsko putovanje

Dobra priprema za vrhunsko putovanje

Sad kad smo bili predugo zatvoreni unutar svojih granica, želja da se otisne u istraživanje novih krajeva dodatno jača, a baš putovanje motociklom predstavlja jedno izuzetno oslobađajuće i nezaboravno iskustvo.

Omogućuje nam upoznavanje nekih novih krajeva, kultura, i naravno spektakularnih cesta, ali često kroz razgovore s ostalim motociklistima osjetim neki strah, koji ih koči da se otisnu prema željenoj destinaciji. Nadam se da ćete ovdje naći nekoliko korisnih savjeta koji će vam olakšati tu odluku i biti od pomoći na nekom od budućih putovanja.

Kažu da svaki put započinje prvim korakom, no on zapravo započinje dobrom pripremom. Pritom je, dakako, od koristi ako imate barem maglovitu viziju o tome kamo ste krenuli, ali zapravo je važnije od toga da imate dobro pripremljen motocikl. Zavisno o nekoj okvirnoj dužini putovanja, obratite pažnju na istrošenost guma, kočionih obloga, stanju pogonskog lanca, kao i na servisni interval vašeg ljubimca.

Budite sigurni da možete prevaliti planiranu kilometražu i uračunajte si malo rezerve, ako se putovanje oduži. Popravke i servise možete obavljati i putem, ali to će vas koštati vremena i novaca, pogotovo ako ste u društvu, pa svima dignete cijenu putovanja barem za jedno noćenje, dok je motocikl u servisu. A mogli ste sve to obaviti i kod ovlaštenog servisera prije pokreta. Znati otkloniti kvar veliki je plus na putovanju, ali bitno je da ste skroz sigurni u ono što radite, u suprotnom prepustite popravak stručnjaku. Sve u svemu, pobrinite se da vam je motocikl u top formi.

Vodite računa i o tome da ste i sami u dobroj vozačkoj formi, posebno ako na put krećete solo, pa uz sve fizičke napore koje putovanje donosi još imate i o mnogo čemu razmišljati; navigiranje, hotel, trajekt... Kada ste u društvu taj teret se obično raspodjeli, pa bi vam trebalo biti lakše. Ali zna biti i teže!

Kada putujete sami jednostavnije je organizirati si dan, ali u društvu bude zabavnije, pod uvjetom da ste uštimana ekipa. Prije pokreta trebalo bi okvirno dogovoriti rutu i raspodijeliti zaduženja. I budite spremni na kompromise jer svatko ima neku svoju ideju vožnje i destinacije. Kad su dvojica, dogovor se lako postigne, ali kad vas je troje ili više zna biti zeznuto.

Solo avantura?

Prije puta utvrdite tko navigira, tko brine o traženju smještaja, a tko vozi zadnji. Raspored u kojem dvoje iskusnijih preuzmu prvu i zadnju poziciju i diktiraju tempo najbolji je za sve, s time da oboje moraju znati rutu u slučaju da se odvojite. Ako dođe do razdvajanja grupe, vođa puta može voziti mirnije, bez stalnog pogledavanja u retrovizore, znajući da ima iskusnog vozača na kraju kolone.

Uz sve to ima još jedno jako dobro pravilo; ako i dođe do razdvajanja grupe, nemojte dozvoliti da se netko odvoji i ostane sam. Svatko u grupi bi trebao pripaziti na vozača iza sebe i do razdvajanja neće doći. Za ovakve vožnje postoje uređaji za komunikaciju koje nikad nisam koristio, ali pretpostavljam da su odlična stvar jer si možete prenositi informacije u vožnji. Na primjer, možete upozoriti prijatelje iza vas na pijesak ili ulje na cesti, a isto tako možete doznati ako nekome treba odmor.
Ako se na putovanje ipak uputite solo - što po meni nije samo putovanje, nego i avantura, jer sami krećete u nepoznato - mogu samo reći da krenete bez straha i vozite prema osjećaju. Bez obzira što ste sami, to je samo cesta koja je daleko od doma. Ili još bolje, predivna cesta koja je stvarno daleko od doma. Kit za krpanje guma će vam doista rijetko kad trebati, ako ikada, ali bez njega ne bi trebalo kretati na put. Danas će i pametni telefon za to dobro poslužiti, no ako imate mogućnosti ponesite kameru i/ili fotoaparat 

PRTLJAGA

IMG 2359

Pakiranje stvari

Motocikl je spreman i počinje pakiranje. Zavisno o motociklu koji koristite, najbolja opcija su koferi jer je sve što ste spremili na sigurnom, pod ključem i na suhom. Ovdje uzmite u obzir da ne treba pretjerivati s teretom jer su motocikli osjetljivi na promjenu težine. Možete koristiti i bočne torbe, ruksak koji vežete na rep motocikla, tank torbe, itd. Teže stvari uvijek stavite pri dnu kofera i čim bliže motociklu, a isto vrijedi i kod korištenja torbi. Ne treba pretjerivati ni s robom. Tenisice, jedne traperice, nekoliko majica, 5 pari čarapa i donjeg rublja je dovoljno i za putovanje od mjesec dana, jer uz malo truda i hotelskog šampona blistaju kao novi, a većinu vremena ionako provodite u opremi u kojoj vozite.

Najvažnije je da je teret dobro osiguran, da se ne može pomaknuti u vožnji i da je dalje od pokretnih dijelova motocikla, kao i izvora topline, pogotovo auspuha. Izbjegavajte nošenje ruksaka na leđima jer se sva težina stvari u njemu na kraju prenosi direktno na vašu stražnjicu, tako da nećete imati ugodnu vožnju. Znači krenite čim lakši. I ostavite si mjesta za suvenire!

MOTORISTIČKA OPREMA

IMG 2253

Neka bude udobno

Kaciga, jakna, hlače, čizme, rukavice, kabanica... Uvijek neki dio opreme fali, ali kada sve povežete zaštićeni ste i spremni na sve. Najvažnije je da vam je oprema udobna, a kabanica 100% vodonepropusna i lako uočljiva. Od svih kabanica, odnosno kišnih odijela, koje sam isprobao, dvodijelna varijanta se pokazala najboljom. Uz to što je najlakša za korištenje, često puta sam gornji dio koristio kao dodatnu zaštitu od hladnoće bez da skidam jaknu i dodajem još koju majicu. Uz to, gledajte da vam je uvijek pri ruci jer kad počne padati kiša želite je staviti čim prije, tako da je dobro držati je van kofera ili torbe. Uostalom, ne želite je ni kasnije mokru spremati u kofer ili torbu s ostalom odjećom.

Izbjegnite polazak na put s tek kupljenom kacigom, čizmama ili rukavicama. Čak i ako niste imali problema dok ste isprobavali tu opremu, može se desiti da na putovanju počnu bolovi koji su prava smetnja u vožnji. Uzmite si vremena i dozvolite opremi da vam legne.

Potkapa je još jedan stvarno koristan dio opreme, jer odlično štiti od propuha i pomaže da vam kaciga bude još udobnija. Nije loše imati rezervnu potkapu negdje u torbi jer se lako izgubi, a isto pravilo vrijedi za rukavice.

SET ALATA

IMG 2259

Alatka čini majstora

Ako krećete na putovanje spremni, ne treba vam puno alata i uzmite samo ono što vam može koristiti. Originalni alat koji ide uz motocikl uvijek imajte sa sobom jer može dobro doći, ali nije loše dodati nešto alata za svaki slučaj. Spremite ga tako da vam je lakše doći do njega nego do originalnog alata smještenog daleko ispod sjedala, a koje je često još i blokirano kojom torbom. Naravno, ne pretjerujte s količinom alata i pazite na težinu.

Osim ako ne koristite motocikl koji ima drugačiji završni prijenos, nemojte zaboraviti sprej za lanac. Za putovanje duže od 500 km svakako ponesite sprej normalne veličine, jer su mini pakiranja puno skuplja, a koji puta i nedovoljna, pogotovo ako putem imate mnogo kiše, pa već nakon mokrih 300 km želite osvježiti lanac. Zavisno o uvjetima, normalni sprej trajati će vam otprilike 5.000 do 7.000 km.

Ima još par stvari koje nije loše imati uz alat, kao što su to plastične vezice, koje uvijek dobro dođu, i svjetiljka za svaki slučaj, kao i kit za krpanje guma. Bitno je da sve što nosite sa sobom znate i koristiti, a uvijek možete popis proširiti i s dodacima koji vam ne trebaju, ali ulijevaju dodatnu sigurnost već samim time što znate da su negdje na dnu kofera. Primjer toga je rezervna poluga spojke, koja kod slučajnog prevrtanja motocikla može puknuti i ostajete nepokretni. Uz malo truda, s rezervnom polugom za 15 minuta krećete dalje.

KIT ZA KRPANJE GUMA

IMG 3066

Što kad pukne guma?

Iako jako rijetko zatreba, kit za krpanje guma je neizostavni dio alata i s njim budite ispraksirani. Uvijek se nađe kolega motociklist kojem se probuši guma i to je prilika da se naučite koristiti zakrpe, ili za vježbu iskoristite svoju gumu koja je spremna za izmjenu. Zakrpe su privremeno rješenje, pa ako ih koristite, kontrolirajte češće pritisak u gumama i prilagodite brzinu. Uz kit za krpanje valja imati i pumpu. Dok su mi se ampule s komprimiranim zrakom pokazale kao loše rješenje, a nožna pumpa kao najpouzdanija, ipak je najbolje da imate električni kompresor, pod uvjetom da postoji 12V priključak na motociklu, koji ujedno dobro dođe i za punjenje telefona, kamere ili fotoaparata.

NAVIGACIJA

IMG 2292

Ostati na pravom kursu

Može se putovati i bez navigacije, ali kada se naviknete na informacije koje vam nudi, ona postaje neizbježni dio opreme. Uz proračunatu rutu, informacija o tome koliko vam je ostalo kilometara i vremena do odredišta bitno utječe na tempo putovanja jer si možete predočiti što vam slijedi i procijeniti da li imate vremena za laganu vožnju i razgledavanje, ili morate ubrzati da stignete na odredište. Idealna je i kad zapnete u prometnoj gužvi jer vas brzo izvlači iz takvih situacija. Najbolja opcija je prava moto navigacija spremna za sve uvjete, koju možete koristiti i u rukavicama te ima direktno napajanje s motocikla i nosač sa zaključavanjem. Tako postaje dio vašeg motocikla i nemate probleme oko nadopunjavanja i konstantnog montiranja i demontiranja.

Čim manje morate brinuti o takvim sitnicama to ste brži prema vašem cilju. A ako želite još ubrzati, pogotovo pred kraj dana kada tražite hotel ili restoran, nosač za mobitel veliki je plus. Jer nakon što ste rezervirali hotel ili našli restoran, umjesto pretipkavanja adresa vaš pametni telefon se pretvara u jako dobar uređaj za navigiranje, a biti će odlično rezervno rješenje ako se navigacija pokvari. Uz to, kamera koju ima telefon dobro će vam doći, a ako imate mogućnosti ponesite kameru ili fotoaparat. Uvijek ćete sa zadovoljstvom pregledavati snimke ili fotografije s prijateljima.

PODEŠAVANJE OVJESA

IMG 3004

Da ne ljulja, niti žulja

Koji put i male promjene u težini bitno utječu na vozne osobine motocikla, tako da nije loše voditi računa o ovjesu i pravilno ga podesiti. Pogotovo u današnje vrijeme kad je sve više putnih motocikala opremljeno elektronskim ovjesom, pa pritiskom na tipku dobijemo već određene postavke za svaku situaciju. Oni koji nemaju tu opciju neka uzmu u obzir da je najbolja ona tvornička postavka i da tu ne treba previše mijenjati.

Zavisno o teretu, lagano dodavanje kompresije i povrata na stražnjem kraju bi trebalo pomoći i zadržati sličan osjećaj kao u svakodnevnoj vožnji, a ako osjetite težinu na prednjem kraju isti postupak dodavanja vrijedi za vilice. Prednji ovjes je lakše podešavati, pa ako i niste prije putovanja isprobali nove postavke, lako se time poigrate i putem. Najbitnije je da motocikl ostane izbalansiran i da imate isti osjećaj kao inače.

Ako vas bilo što po tom pitanju buni, najbolje smjernice ćete naći u knjižici motocikla i tu obratite pažnju na standardne postavke, kao i za one za sportsku vožnju ili vožnju pod punim opterećenjem. Na mojem motociklu sportske postavke izvanredno funkcioniraju i za svakodnevnu upotrebu i za putovanje, i ako nađete tu zlatnu sredinu na svom motociklu, nećete se morati igrati sa ovjesom, osim u situacijama kada imate suvozačicu. Postavke za maksimalno opterećenje ne bi preporučio jer čisto sumnjam da ćete uživati u takvoj vožnji.

Da bi s ovjesom sve štimalo, prije svega provjerite pritisak u gumama i to kada su hladne. Povećanje pritiska od 0,1 bara za prednju i 0,2 bara za stražnju gumu također pomaže ovjesu, ali i smanjuje potrošnju gume.

OBAVEZNA OPREMA

IMG 2247

Prva pomoć i putno osiguranje

Iako nikada nitko ne kontrolira opremu prve pomoći za motocikliste, nedavno sam otkrio da je obavezna u Hrvatskoj. Budući da sam putovao kroz zemlje gdje je već odavno obavezna, postala je neizostavni dio moje opreme vjerojatno puno prije nego je zakonski propisana i kod nas. Definitivno je dobro imati je na putovanju i preporučio bi da je dostupna. Nikada ne znate kome će trebati, tako da je držim van kofera i dostupnu svima. U najgorem slučaju, možda netko bude morao pomagati vama, a prva pomoć će mu biti pri ruci.

Zlu ne trebalo, dobro je imati i putno zdravstveno osiguranje, ne samo u slučaju nesreće, nego i ako vas uhvati kakva bolest putem. Preko poznatih osiguravajućih kuća, uz trošak od 15 kn dnevno, spasiti ćete se visokih troškova liječenja. Uz to, spoznaja da ste osigurani vam pomaže da se osjećate sigurnije dok hvatate predivne zavoje daleko od doma.

ZAŠTITA OD KRAĐE

IMG 2232

Zaključajte disk s alarmom

Budući da krećete u nepoznato i nećete svaki puta uspjeti naći hotel s garažom, imati alarm na motociklu veliki je plus. I dok originalni alarmi na motociklima znaju biti prilično skupi, za otprilike 200 eura njemačka tvrtka Abus stvarno nudi vrhunsku zaštitu. Zaključavanje kočionog diska uz zvučni alarm na pokret pokazao mi se kao odlično rješenje.

Za razliku od klasičnog moto alarma, neovisan je o akumulatoru i još imate blokadu kotača. Uz to, zvučni alarm će vas podsjetiti da ne zaboravite skinuti zaštitu prije pokreta, a najbolje od svega je da ako promijenite ljubimca imate odličan alarm koji odmah možete koristiti na novom motociklu.

Velika Britanija

IMG 2323

Vožnja lijevom stranom

Često ćete čuti od Engleza izreku ‘Left is the right side’, ali vjerujte mi da vam se lijeva strana neće činiti nimalo ispravna ako se uputite u Veliku Britaniju. Ok, ubacimo se u lijevu traku i vozimo uz drugi promet, ali kada stanemo na raskršću prvo pogledamo lijevo, a u biti bi trebali desno. I tu počinje zbunjivanje. Nakon toga stižete na kružni tok i tu vam još čudnije sve izgleda, tako da je najbolje pratiti ostali promet i pomalo se priviknuti.

Poseban oprez kod vožnje lijevom stranom potreban je kod uključivanja u promet, pogotovo kad je cesta prazna. Kad ima prometa lako je popratiti što se događa, ali kad je cesta prazna refleksi vas tjeraju u desnu prometnu traku! Tako će vas kod kretanja iz hotela, restorana, benzinske stanice ili nakon bilo kojeg zaustavljanja, na pravi smjer podsjetiti strelica, koju sam lijepio svukuda, od retrovizora i vjetrobrana do ploče s instrumentima, gdje se pokazala i najučinkovitijom jer tu svako malo pogledamo. Jasno, treba voditi računa da strelica ne pokriva bitne informacije, kao što je lampica ulja ili temperature rashladne tekućine.

Uz vožnju lijevom stranom, u Velikoj Britaniji vam probleme može zadati još jedna stvarčica. Ona možda nije vezana uz samu vožnju, ali zamislite da stignete u hotel i želite napuniti telefon, a niti jedna utičnica ne odgovara vašem punjaču. Kraj svih onih čudnih stvari na koje sam naišao u Engleskoj, poput tepiha i tapeta u kupaonici, nije ništa neobično da su i utičnice drugačije, tako da nije loše ponijeti adapter koji možete kupiti i kod nas za kakvih 70 kuna.

MULTIFUNKCIONALNI ALAT

IMG 3032

Jedan za sve

U odnosu na sve ono što čete ponijeti sa sobom, švicarski nožić predstavlja samo sitnicu, ali zato uvelike olakšava život putnika i u onim situacijama na koje niste mislili prije pokreta, te ga kao takvog obavezno uzmite sa sobom. Taj multipraktični alat je koristan u brojnim prigodama, od pripreme marende i otvaranja koje boce ukusnog vina (naravno, tek navečer nakon vožnje), do raznih drugih situacija, kao što je to vađenje vide iz gume i uklanjanje viška zakrpe ili pak jednostavno održavanja higijene na dužem putovanju, poput skraćivanja noktiju. Sadrži i pincetu, čačkalicu, škarice, otvarač za konzerve...

 

 

 

Izdvojeno za vas

 

 

sidi-ADVENTURE-2-GORE-TEX

ADVENTURE 2 GORE-TEX

300,80 €
376,00 €
NEOTEC-2-WHITE

NEOTEC 2 WHITE

590,40 €
656,00 €
HORNET-ADV-MATT-BLACK

HORNET ADV MATT BLACK

513,90 €
571,00 €
MT-Helmets-KRE-SV-Intrepid-B2

MT Helmets KRE SV Intrepid B2

179,20 €
256,00 €