Koji su ispravni tlakovi u gumama motocikla?

Koji su ispravni tlakovi u gumama motocikla?

Koji su ispravni tlakovi u gumama za vaš motocikl i razlikuju li se iz bilo kojeg razloga? Odgovori su raznoliki i složeni.

Trebali biste provjeriti tlak u gumama svaki put kada idete na vožnju jer to može rezultirati lošim upravljanjempovećanim trošenjempucanjem od zamorapovećanom vjerojatnošću probijanjasmanjenim prianjanjem i slabijim učinkom kočenja.

Prva i najvažnija stvar je da trebate slijediti tlakove koje je naveo proizvođač motocikla za svaki pojedini motocikl. Možete ih pronaći u svom korisničkom priručniku ili na ploči pričvršćenoj na motocikl. Obično postoje dvije preporuke, jedna za solo i jedna za vožnju u dvoje s razlikom od samo 1-2 psi (0,07-0,14 bar), obično više na stražnjoj strani.

Različiti tlakovi u gumama imaju manje veze s osiguravanjem zračnog jastuka za potporu, a više s toplinom. Gume se moraju zagrijati na optimalnu temperaturu gdje je njihova razina prianjanja visoka, a trošenje nisko. Da bi se postigla odgovarajuća temperatura, gume moraju biti napumpane na odgovarajući tlak.

Ako promijenite gumu druge marke, provjerite preporučene tlakove proizvođača guma.

Niži pritisci

Neki vozači preferiraju niže tlakove jer vjeruju da im to daje bolje prianjanje kako se guma širi i stvara veći otisak. Drugi vole bolju udobnost u vožnji nižim tlakom.

Međutim, niži tlakovi od preporučenih (čak i s vrlo malom razlikom) mogu povećati količinu topline koja se stvara unutar gume, čak i nakon kratkih udaljenosti vožnje. To može utjecati na smjesu i ubrzati trošenje gume. Ti niži tlakovi također utječu na oblik i kontaktnu površinu gume pod opterećenjem, dramatično utječući na performanse i upravljanje, čak i na kratkim udaljenostima vožnje. Stoga se niži tlakovi ne preporučuju zbog performansi i sigurnosnih razloga.

Također se ne preporučuje pretjerano napuhavanje guma. Ne povećava nosivost, ali rezultira teškom vožnjom i ubrzanim trošenjem guma u središtu kontaktne točke.

 

 

Izdvojeno za vas

 

 

NEXX-SX60-Jazzy-Classic

NEXX SX.60 Jazzy Classic

134,00 €
148,89 €
NEOTEC-2-WHITE

NEOTEC 2 WHITE

590,40 €
656,00 €
J-CRUISE-2-ADAGIO-TC-5

J-CRUISE 2 ADAGIO TC-5

571,50 €
635,00 €
HORNET-ADV-MATT-BLACK

HORNET ADV MATT BLACK

513,90 €
571,00 €
HORNET-ADV-SOVEREIGN-TC-10

HORNET ADV SOVEREIGN TC-10

609,30 €
677,00 €